Diorama " Divine wind, The last flight " Philippines 1944, Ki 43 kamikaze

       Incep constructia la o diorama care are loc in Filipine  in noiembrie 1945. E vorba de ceremonia sacra de initiere a doi kamikaze care urmeaza sa execute un atac sinucigas in ziua de 7 decembrie in Ormoc Bay. In diorama va apare avionul Locotenentului Kyoichi Kurihara lider al  2nd Hakkou-tai "Ichiu-tai"un Nakajima Ki-43 III Kou Oscar la marginea unei jungle. In fata avionului vor fi 1st Lt Kurihara si 2nd Lt Kuyo Tanaka care beau traditionalul sake si se pregatesc sa rosteasca juramintul sacru kamikaze.
Cel care conduce ceremonia e Chusa(Lt. colonel) Taro Suriyama comandantul Chutai-ului.
Avionul va fi construit din kitul de la Fine Molds, singurul producator care are varinta III Koh in productie. Decalurile vor fi din colile Special Attack Squadron's de la Aeromaster, socase din productie si achizitonate de pe e-bay.  Colile contin multe inmatriculari de kamikaze, eu am ales-o pe aceasta pentru ca pot sa o pozitionez in Filipine. Am ales tocmai arhipelagul Filipinelor pentru ca in coltul dioramei sa pot face o mica jungla.
Kitul Legend Productions imi da scena ceremoniei cu cei doi piloti, comandantul si masa.
      Rama nu e mare pentru ca am dorit sa pastrez solemnitatea ceremoniei si o suprafata mai mare care ar fi cerut sa mai postez un vehicul sau alti soldati ar fi facut sa paleasca toata solemnitatea. Centru actiunii trebuie sa ramina pe scena celor trei asa cum o vedeti in stinga. Am ajuns la concluzia asta dupa citeva sfaturi maiastre ale unui bun frate cu aplecari artistice si viziune de ansamblu caruia ii multumesc din nou. Si in ultima poza rama.

AICI gasiti o pagina "In Progres" unde voi posta etapele montarii kitului de Ki-43 III Fine Molds 1/48

In pauzele de la vopsirea avionuluiam lipit cele trei figurine si masa.
Figurinele nu au fost tocmai bune la imbinarea de la miini, necesitind finisari cu Disolved Putty Gunze si apoi cu hirtie abraziva.
Comandantul si pilotul ce isi asteapta rindul au cite o sabie de samurai in mina. In kit exista doar una singura si aceea strimba de la turnarea defectuasa a rasinii, lucru care nu e de mirare avind in vedere cit de subtire este piesa. Drept pentru care am luat doua sabii de samurai din kitul de A6M3a Zeke Tamiya, care furnizeaza si patru piloti in picioare, doi dintre care au fost prevazuti cu sabii. Acestea vor lua drumul dioramei mele, ramine doar sa le pun si miinile care le tin. O mina vine de pe sabia de rasina, a doua va fi luata de la o alta figurina. Curind termin avionul si incep vopsirea lor.
Am vopsit cei doi kamikze cu brown, dupa cum vazusem in citeva desene si chiar poze cu uniforme originale. Cizmele la unul negre, la unul maro inchis. Curelele cu verde inchis si parasuta cu un fel de field drab. Fetele sunt date cu trei feluri de nuante de fata de la Vallejo. Am dat prima data cu cea mai inchisa si am venit apoi cu deschis prin drybrush. Dupa ce am vopsit integral cele trei figurine si masa(cu old wood Vallejo) am dat un strat de Future si apoi am facut o spalare cu maro foarte inchis inclusiv pe fete. Lt-colonelul a primit uniforma verde specifica de IJAAF.
 Dupa uscarea wash-ului am dat un strat de lac mat si am facut drybrush pe salopetele brune, casti si cizme. La fel pe uniforma verde a comandantului.
Sabiile de samurai au fost luate din kitul de Zero Tamiya. Am vopsit teaca cu un gri inchis pe care am dat ulterior cu pigment negru. Minerul cu auriu si drybrush cu maro inchis.
Canile sunt vopsite cu alb si in ele este pus wash sa simuleze lichidul din ele. Citeva retusuri la fete care erau prea roscate pentru tenul tipic al japonezilor si am lipit miinile cu sabiile la locul lor, adica la al doilea pilot kamikaze si la comandant.
Pe minecile salopetelor de zbor am vopsit mici benzi galbene cu o mizgalitura ;-) rosie sa simuleze o emblema. Voi mai face mici retursari cu pigmenti si pe la fete. Apoi ma apuc de solul dioramei si in final de jungla din colt.
Am facut citeva incercari sa vad cum arata plantele de jungla din hirtie. Iata doua tufe de ferigi de dimensiuni diferite.
Culoarea verde e mult prea uniforma asa ca voi sufla pe partile dinspre margine cu un verde deschis viu. Si le voi mai face o curbura sa aiba o pozitie naturala. Au fost lipite pe un virf de scobitoare care dupa taiere vine ingropat in sol.
De pe o alta coala de plante de hirtie am luat frunze de trei feluri si le-am lipit pe cozi facute din sirma subtire verde. Ele vor veni pur si simplu iesind din pamint aplecate in jos.
Am facut si un arbust cu frunze late, insa fiind scara 1/35 mi se pare mult prea mare pentru spatiul alocat de mine pentru jungla. Nu cred ca il voi folosi.
Toate frunzele mai vin curbate si cu pozitiile modificate fate de pozitia actuala. Exceptind arbustul din stinga care va ramine pentru o alta jungla. Mai am citeva coli de unde voi mai experimenta cum arata plantele de hirtie cu alte forme.
 Gradinaritul a continuat. Fiind o premiera personala nu am stiut ca voi petrece atit de mult timp "in natura" ;-))
Si asta e doar virful aisbergului, urmeaza si alte feluri iar in final mis-en-place....

Am dat cu un verde mai crud pe frunzele individuale ce vin mai pe sol si la fel pe cele doua tufe de ferigi. In poze vedeti si unele dintre personaje pentru aprecierea marimii verdeturilor.
Palmierul din poza e cu un trunchi din plastic pe care am aplicat un amestec de ghips+aracet+apa si dupa ce s-a uscat putin am schitat cu un cuter citeva neregularitati. Am vopsit cu un maro moderat, am dat cu Future si apoi am facut o spalare cu negru. In final am dat cu lac mat.
Pe toate frunzele sunt lipite codite din sirma verde subtire.
Mai sunt citeva feluri de plante de produs si apoi de asezat sa arate cit mai realist. O alta problema importanta este schema de postare a tufelor de iarba. Voi incerca cu tufe mici, tufe mari si desene diferite. Merge incet dar vreau sa iasa cit mai bine si nu ma voi grabi deloc.
Revin dupa o lunga pauza in care am avut un blocaj modelistic
Am inceput sa plasez citeva plante mici de mai multe feluri. Iata rezultatul, Ssmocurile de iarba nu sunt fixate decit in triunghiul Bermudelor vegetale....in rest vor fi puse dupa ce definitivez jungla.
 Si o imagine de ansamblu a ramei cu figurina plasata sa vedeti ordinul de marime al plantelor:
Coltul de jungla nu e gata acolo mai vin mai multe tipuri de frunze sub forma de tufe sau tulpini izolate.
Pentru ca sa urcam in altitudine voi puna un palmier care acum e in stadiul asta.
In urma durei preselectii s-au mai calificat citeva plante., voi mai pune citeva tulpini de bambus care inca sunt in cadrul coalei de plante si urmeaza decupate si lipite pe sirmele de sub coala
Mai sunt sanse sa pun si un mic arbust/palmier cu urmatoarele tipuri de frunze(cele de jos, cele de sus pot fi un alt mic palmier de tipul celui deja existent in diorama).

Am avansat prin postarea altor plante, tufe si frunze.
Am pus citeva fire de bambus, si alte citeva feluri pe plante specifice. Sub ele am lipit mici smocuri de iarba. In dreapta o poza de ansamblu, va precizez ca asezarea ierbii este inca provizorie. Inca ezit cum sa fac desenul partilor fara iarba, ca si cum deseori stau acolo avioane si atunci exista urme sau e o exceptie si nu sunt urme de rulare.
Undeva in spate va veni si un catarg cu steagul Armatei japoneze. Locul, inaltimea si modul in care cade pinza nu sunt nici pe departe stabilite iar stilpul e neatins, urmeaza sa fie tratat cu spalari si pigmenti.

La fel si pozitia micului palmier rasarit in triunghiul de jungla. In continuare o poza cu palmierul in pozitie centrala in triunghi:


 Astept un trunchi de palmier din rasina care va veni pus impreuna cu frunzele aratate intr-o postare mai veche. Acest nou palmier va veni undeva linga/deasupra celui din poza.
Biensur ca mai indoi, plivesc, privesc ;-)si dau cu pigmenti toate frunzele prezente acolo, care vor mai suporta chinuri.



Am adus diorama intr-o forma aproximativ finala pentru ca sa o pot duce la expozitia de la Mosonmagyarovar.
As mai putea sa diversific vegetatia si sa adaug citeva accesorii insa nu mai am timp.  Iata citeva poze cu coltul de jungla:
Steagul este din setul de la Reality-In-Scale si a venit ca un autocolant din pinza. Pentru ca sa-l pot indoi intr-o pozitie naturala am lipit cele doua fete pe o bucata de folie subtire de Plumb. Catargul e din lemn vopsit si apoi cu filtre cu Burnt Sienna si un wash cu negru. Funia e ata de cusut pe care dupa ce am intins-o am dat-o cu Future.

Dupa intoarerea de la Moson Show intentionez sa  mai cosmetizez, diorama in primul rind sa umblu un pic la fetele personajelor sa le fac mai expresive. Deocamdata o duc asa fiind in criza de timp. Ce se va mai intimpla sigur pina la plecare este sa suflu un strat de lac satin peste plante si sol.
Enjoy !